Artistul britanic Richard Hamilton, unul dintre fondatorii curentului pop art, a murit marţi, la vârsta de 89 de ani, a anunţat purtătorul de cuvânt al galeriei de artă Gagosian.
Richard Hamilton a făcut parte dintr-un mic grup de artişti independenţi care au folosit în anii '50 cultura urbană modernă ca sursă de inspiraţie şi au contribuit astfel la apariţia curentului pop art britanic.
Hamilton a avut succes încă de la început graţie picturilor, colajelor şi sculpturilor sale, în care artistul britanic lua în derâdere simbolurile societăţii de consum.
Richard Hamilton lucra în ultimele luni la o retrospectivă majoră a operei sale, ce urma să fie expusă la Los Angeles, Philadelphia, Londra şi Madrid.
Una dintre cele mai cunoscute opere ale sale este un colaj realizat în 1956 prezintă un bărbat culturist care pozează într-un apartament modern şi are titlul „Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, So Appealing?" (Care este acel lucru care face casele din ziua de astăzi să fie atât de diferite, atât de atrăgătoare?).
Acest colaj este considerat de istoricii de artă din zilele noastre drept una dintre primele opere din curentul pop art.
Colajul, realizat de artist în mai multe versiuni, reia imagini publicate în reviste americane, iar titlul copiază o reclamă celebră din acea epocă.
Richard Hamilton a realizat şi coperta celebrului „album alb al trupei The Beatles" din 1968, intitulat „The Beatles". Acesta este singurul disc din cariera trupei britanice care nu îi are pe copertă pe cei patru muzicieni, iar coperta sa este complet albă.
Hamilton este cunoscut şi pentru câteva opere politice, precum „Shock and Awe" (2007-2008), care l-a adus pe scenă în costum de cowboy pe fostul premier laburist Tony Blair, după decizia acestuia de a participa alături de americani la atacarea Irakului în anul 2003. @N_P