Dacă vă place să râdeţi, înseamnă că sunteţi rezistenţi la durere! Experţii britanici au descoperit că râsul în hohote, în compania prietenilor reduce senzaţia de durere.
Imaginaţi-vă o scenă de nuntă la biserică: el şi ea au emoţii, preotul ţine Biblia în mână, când deodată… cavalerului de onoare îi cad pantalonii! Din acel moment, totul se rupe: părintele încearcă din răsputeri să-şi ţină predica pe un ton evlavios, mirele şi mireasa se schimonosesc de râs, iar cavalerul de onoare îşi şterge lacrimile de râs. Astfel de clipuri video pot fi găsite cu sutele pe Internet.
Totuşi, de ce e capabil râsul să reducă durerea? Specialiştii spun că râsul sincer, nu de politeţe, eliberează în creier endorfine. Aceste molecule cu rolul de mesageri chimici între neuroni pot să atenueze durerea fizică sau stresul.
În plus, râsul în hohote implică şi un exerciţiu muscular involuntar şi repetat, în timpul căruia oamenii expiră aerul, fără a-şi relua suflul. Epuizarea cauzată de acest efort fizic antrenează producţia de endorfine.
Cercetătorii britanici au testat teoria pe mai mulţi subiecţi, care se uitau fie la două seriale celebre de comedie, "Mr. Bean" şi "Friends", fie la emisiuni despre golf şi viaţa animalelor. Voluntarilor li se provoca durere prin aplicarea pe piele a unei frapiere cu gheaţă şi unui garou strâns până la limita suportabilităţii.
Autorii studiului au căzut de acord că un sfert de oră de râs în hohote este suficient pentru a creşte cu 10% toleranţa la durere.
Cine spune că râsul nu e contagios ? Poate vă molipseşte celebrul comic britanic din anii '60 Norman Wisdom, care făcea senzaţie în timpul comunismului în România, la emisiunea care se numea cum altfel decât "Cascadorii râsului"…
Ascultă aici mostre de râs ”contagios”
Dacă vă place să râdeţi, înseamnă că sunteţi rezistenţi l