Omul de afaceri Dinu Patriciu (foto) nu este interesat sa preia managementulunei companii de stat, considerand ca sistemul propus de Guvern nu esteviabil. "Daca as crede ca avem un sistem care da rezultate, m-as oferisi gratis", a declarat acesta in cadrul unei conferinte de presa.
"Nu are cum sa mearga pentru ca buba nu este acolo", a declarat omul de afaceri. In opinia lui, o solutie ar fi impartirea actiunilor companiilor de stat la fondurile de investitii, care sa le distribuie apoi unor asset manageri sau banci de investitii.
Pe ce se bazeaza solutia sa? "Pe faptul ca interesele managerilor de fonduri se aliniaza celor ale statului, spre deosebire de cele ale managerilor privati", a spus Patriciu, punctand faptul ca aducerea unor manageri privati la conducerea companiilor de stat "va fi un esec total".
Managerii privati care vor fi numiti la companiile de stat ar putea castiga lunar sume care ajung pana la 75.000 de euro brut, la care se vor adauga milioane de euro anual in cazul unor societati cu profit ridicat, daca sunt indeplinite criteriile de performanta din contract, potrivit unui proiect de act normativ.
Suma incasata de managerul privat din profitul net ar putea depasi insa 2 milioane euro si ar ajunge chiar la 4 milioane euro in cazul unor companii profitabile, precum Romgaz, Transgaz si Hidroelectrica.
Hidroelectrica, Oltchim, Tarom si CFR Marfa sunt companiile de stat unde atat Fondul Monetar International (FMI), cat si autoritatile romane au convenit pana acum sa numeasca management privat, lista finala urmand sa fie definitivata pana la jumatatea lunii septembrie.
Potrivit Andreei Paul Vass, consilier al premierului Emil Boc, intre 7-10 companii de stat vor avea management privat si noi membri in Consiliile de Administratie pana la sfarsitul lunii februarie a anului viitor.
@N