Nivelul activelor nete din prezent releva o capacitate limitata a fondurilor de pensii private de a sustine stabilitatea pietelor financiare autohtone prin achizitii de active cu scadente pe termen lung, potrivit Raportului BNR asupra stabilitatii financiare din 2011.
La sfarsitul lunii august 2011, activele nete administrate de fondurile de pensii private erau de 5,6 miliarde lei pentru Pilonul II si 397 milioane lei pentru Pilonul III.
"Acest nivel al activelor nete releva o capacitate limitata a fondurilor de pensii private de a sustine stabilitatea pietelor financiare autohtone prin achizitii de active cu scadente pe termen lung; merita insa precizat faptul ca perioada de acumulare pe care o traverseaza acest sistem face improbabila aparitia, la un moment dat, a unei presiuni pe vanzare a unor active financiare detinute in portofoliu", potrivit BNR.
In raport se precizeaza ca fondurile de pensii private au alocat majoritatea resurselor disponibile pentru plasamente in titluri de stat (peste 60 la suta), asigurand un risc scazut de investitii asociat portofoliului de active. De asemenea, obligatiunile corporative, depozitele bancare si actiunile asigura diversificarea portofoliului si consolideaza rezistenta fondurilor de pensii private la socuri pe pietele financiare.
La finalul semestrului I din anul 2011, fondurile de pensii private detineau plasamente in strainatate reprezentand 11,4 la suta din portofoliu (Pilonul II), respectiv 10,1 la suta (Pilonul III), preponderent in state membre ale Uniunii Europene. "Desi expunerea directa la riscuri pe plan international inregistreaza un nivel scazut, este necesara monitorizarea atenta a riscului de contagiune, in eventualitatea unui soc extern".
Structura plasamentelor efectuate de fondurile de pensii private in instrumente financiare purtatoare de dobanda cuprinde la finalul anul