Corespondentul EVZ şi Capital a intrat în sala de tribunal în care atacatorul va fi adus peste câteva zile. Sursa: REUTERSSursa: MONA SCĂRIŞOREANU
1 /.
"Bună ziua", îmi răspunde politicos la salut unul dintre cei doi paznici care stau la intrarea judecătoriei din Oslo. Nu mă întreabă unde mă duc şi nici nu mă verifică să vadă ce am în geantă. Cu toate acestea aici a fost adus, acum mai puţin de o lună,faimosul terorist Anders Breivik, care a şocat întreaga lume după ce a ucis cu sânge rece 77 de oameni.
Odată ce am intrat în clădire, pot circula oriunde şi pot intra în sălile de judecată, fără să mă oprească nimeni. Mai târziu, aveam să aflu de la reprezentanta ministerului Justiţiei, Torunn Salomonsen, de ce nu eşti controlat ca pe aeroport la intrarea în instanţele de judecată norvegiene: "Trăim în democraţie, la justiţie accesul este liber şi nimeni nu trebuie să te controleze. Aceasta este filosofia noastră şi nu se va schimba nici după atacul din luna iulie".
Mă uit cu uimire în jur. Nu se zăresc avocaţi în robe, care să-şi pândească potenţialii clienţi şi nici grefiere care să împingă cu demnitate, pătrunse de importanţa actului de justiţie, cărucioare de hipermarketuri ticsite cu dosare, aşa cum se întâmplă la noi. Iar judecătoria nu freamătă de mulţimea justiţiabililor veniţi să-şi caute dreptate. Foarte rar mai intră cineva în clădire. Nici nu-i de mirare că toţi cei întâlniţi în drumul meu, pe care i-am întrebat unde se află judecătoria, au ridicat nedumeriţi din umeri. Doar harta a aşezat instanţa în geografia oraşului.
Judecătoria ca un hotel de 5 stele
De altfel, nimic nu te face să te gândeşti că te afli într-o instanţă de judecată. Atât lifturile exterioare din sticlă, cât şi minuscula cascadă ce îşi susură liniştită apa la intrarea în clădire şi plantele ce îşi întind verdele de-a lungul z