Bucureştenii trebuie să suporte și astăzi temperaturile caniculare care s-au înregistrat și pe timpul verii. O veste bună ar fi că este posibil să fie ultima răbufnire a sezonului fierbinte, înainte de instalarea toameni. Specialiștii în meteorologie spun însă că putea fi și mai rău întrucât au fost ani când s-au înregistrat și 42 de grade Celsius.
Meteorologii anunţă, şi pentru astăzi, încă o zi de vară cu temperaturi care vor ajunge la 35 de grade Celsius. Vremea va fi călduroasă, chiar caniculară la orele amiezii.
„Clima Bucureştilor este una temperat continentală, cu uşoare nuanţe excesive şi cu unele diferenţieri ale valorilor temperaturii aerului (relativ la regiunile rurale din vecinǎtate) cauzate de încălzirea suplimentară a oraşului, datoritǎ modificǎrilor induse de urbanizare şi de arderile de combustibili industriali şi casnici“, a explicat Roxana Bojaiu, expert în climatologie.
Temperaturi neobișnuit de mari
Ea a precizat că în general, valorile temperaturilor medii sunt de obicei mai mari spre centrul Bucureştiului. Temperatura maximă absolută zilnicǎ a înregistrată a fost de 42,4 ºC, pe 5 iulie 2000, la staţia meteorologică Bucureşti Filaret.
În ceea ce priveste temperaturile medii lunare, cele mai mari valori s-au înregistrat în verile anilor 2007, 1952, 1946,1936. Specialistul mai afirmă că anul 2007 a fost unul excepțional, din punct de vedere termic.
Valurile de cǎldurǎ din vara lui 2007 au fost foarte persistente, numărul de zile caniculare, cu valori ale temperaturii maxime care au depășit 35 ˚C și numărul de nopți tropicale, cu valori ale temperaturii minime care au depășit 20 ˚C fiind neobișnuit de mari.
Care au fost cei mai călduroși ani
Roxana Bojaiu mai menționează că e interesant de notat că și la București frecvența și intensitatea episoadelor de vreme cu temperat