Decizia privind eliminarea vizelor de intrare în SUA este una bazată pe criterii tehnice, nu pe consideraţii politice, după cum au explicat, în ultimii ani, autorităţile române şi ambasadorii americani la Bucureşti. Sursa: www.mae.ro
Secretarul de Stat american Hillary Clinton a declarat, ieri, la finalul întrevederii cu ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, că administraţia americană lucrează la o propunere legislativă care să creeze o schimbare a criteriilor de acces în programul Visa Waiver. "Personal, dacă aş putea semna aceste schimbări, aş face-o. Până vom avea aceste schimbări, vom lucra îndeaproape cu România, pentru a fi siguri că asigurăm toată asistenţa tehnică necesară pentru ca România să facă progrese”, a spus Clinton.
Departamentul pentru Securitate Internă al SUA va propune Congresului american un sistem de monitorizare a numărului cetăţenilor care rămân ilegal în SUA, după expirarea vizei de călătorie. Au fost examinate deja cazurile a 1,6 milioane de străini, aflaţi în această situaţie şi s-a constatat că foarte puţini dintre aceştia sunt în SUA şi reprezintă o ameninţare la securitatea naţională.
A existat o propunere ca toţi cetăţenii străini care intră în SUA să fie amprentaţi, atât la intrare, cât şi la ieşire, pentru a exista date concrete în acest sens şi acesta să fie criteriul după care un stat poate participa la programul Visa Waiver, şi nu rata de refuz a vizelor, cum este în prezent. Propunerea a fost însă criticată de companiile aeriene şi de securitatea aeroportuară, care o consideră ineficientă şi costisitoare.
Rata de refuz
Programul Visa Waiver cuprinde 23 de ţări din Europa, plus Japonia, Noua Zeelandă, Australia, Coreea de Sud, şi se referă la posibilitatea cetăţenilor acestor state de a călători în SUA după o simplă înregistrare online. Alte state, precum Brazilia, Polonia, România, Bulgaria şi Cip