Pe 13 septembrie se sărbătoreşte Ziua pompierilor. În urmă cu patru ani, pe 7 septembrie, plutonierul major Iulian Arusoaie (39 de ani) murea la datorie, după ce coarda pe care a coborât s-a destrămat. Avea 12 ani de experienţă. El a fost avansat, post - mortem, la gradul de sublocotenent.
Unitatea de pompieri a suportat toate cheltuielile de înmormântare şi, odată pe an, la începutul lui septembrie, foştii colegi merg la cimitir să-l pomenească pe eroul de o zi.
După şase luni de la tragedie, familia a primit un răspuns sec, în care era anunţată că Iulian a fost singurul vinovat de moartea sa. Click pe poze pentru galerie foto!
Filmul tragediei La 7 septembrie 2007 la dispecerat a fost anunţat un incendiu. Două autospeciale au pornit spre bulevardul 1 Decembrie unde, din apartamentul unui locatar al blocului L 19 ieşeau nori groşi de fum. Ipo Şandor (65 de ani), aflat în stare de ebrietate, uitase mâncarea pe foc. Fumul a alertat vecinii, care au anunţat pompierii. Pentru că locatarul nu a deschis uşa, echipa condusă de Iulian Arusoaei a hotărât să intre în apartament coborând cu o coardă de salvare de la etajul şase la cinci. După câteva momente, s-a produs tragedia. Coarda s-a rupt şi pompierul s-a prăbuşit de la 20 de metri înălţime. „Nu era pentru prima dată când cobora de la un etaj la altul" Camelia Arusoaei (40 de ani), soţia sa, s-a resemnat cu faptul că soţul ei a plecat într-o bună dimineaţă de acasă şi s-a întors într-un sicriu. Câteva luni după tragedie, s-a dus la locul accidentului, a vorbit cu martorii, a întrebat specialişti în Protecţia muncii ca să afle cum a fost posibil să se rupă frânghia care ar fi trebuit să susţină 100 de kilograme. Aceştia i-au explicat că, probabil frânghia, care este folosită şi de alpinişti, şi nu cedează, s-a frecat de un colţ tăios, cum ar fi gresia sau faianţa.
„Nu era pentru prima dată când co