Mii de doze de vaccin împotriva cancerului de col uterin şi gripei sunt distruse pe măsură ce expiră în depozitele DJSP Galaţi. Zilele trecute, a expirat încă un lot de 500 de doze de vaccin anti HPV, care au fost trimise pentru distrugere la o firmă specializată.
Campania de vaccinare împotriva virusului Papiloma (HPV), răspunzător de incidenţa tot mai mare a cancerului de col uterin, campanie organizată de Ministerul Sănătăţii în 2008, a fost un eşec răsunător.
Rezervaţi în privinţa siguranţei utilizării vaccinului Gardasil, părinţii fetiţelor cu vârste cuprinse între 11 şi 12 ani au refuzat să-şi de acordul pentru imunizarea acestora. Aşa se face că în prezent stocurile de vaccin neutilizat au ajuns să depăşească termenul de valabilitate şi trebuie distruse.
Zilele trecute, în depozitul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică a expirat încă un lot de 500 de doze, în valoare de circa 60.000 de euro, de vaccin anti HPV.
„Conform procedurii legale, s-a întrunit comisia care constatat depăşirea termenului de valabilitate şi apoi cele 500 de doze de vaccin au fost predate unei firme autorizate pentru a le distruge", ne-a informat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi.
Pentru finanţarea campaniei de prevenire a cancerului de col uterin, în 2008, Ministerul Sănătăţii a obţinut o suplimentare a bugetului cu 32 de milioane de euro reprezentând contravaloarea dozelor necesare pentru 125.000 de fetiţe. Judeţului Galaţi i-au fost repartizate 3.192 de doze, din care s-au administrat mai puţin de o zecime.
Paguba Ministerului Sănătăţii este cu atât mai consistentă cu cât cheltuielile pentru distrugerea vaccinului neutilizat sunt suportate de către aceeaşi instituţie.
„Pentru vaccinul HPV achiziţionat, care a expirat în depozite, nefiind folosit, ministerul a negociat cu producătorul şi