Nu de puţine ori, după ce ne-am hotărât, în sfârşit, să începem un program de exerciţii fizice, febra musculară ne face să ne pierdem elanul. Este bine să ştii că există plante şi uleiuri esenţiale care atenuează durerile de după efort. Iată care sunt acestea.
1. Scoarţa de salcie
Probabil că ştiai deja că, dacă iei aspirină imediat după efortul fizic, nu se mai instalează febra musculară. Însă acest medicament poate avea efecte secundare şi nu este tolerat de persoanele care suferă de probleme cu stomacul. În locul aspirinei, poţi recurge la varianta ei naturală, scoarţa de salcie. Prepară un extract din una-trei linguriţe de scoarţă într-un pahar cu apă rece şi lasă la macerat înte două şi cinci ore. Apoi, strecoară bine soluţia şi bea câte o treime de pahar de trei ori pe zi, până când febra musculară dispare. Persoanelor cu sensibilitate digestivă li se recomandă să combine scoarţa de salcie cu rădăcină de lemn-dulce şi cu puţină scorţişoară.
2. Şofranul
Această plantă reglează nivelul acidului lactic în organism, unul dintre principalii vinovaţi pentru apariţia febrei musculare. Poţi combina şofranul cu păpădie, genţiană, gura lupului şi cu valeriană. Prepară un amestec şi, cu două linguriţe de plante în 250 ml apă fierbinte, fă o infuzie. Bea câte o cană de ceai pe zi.
3. Arnica
Florile de arnică sunt adesea utilizate pentru prepararea unor unguente cu rol de detensionare şi decontracturare musculară. De asemenea, dacă aplici cremă cu arnică pe muşchiul dureros, reduci inflamaţia şi durerea asociată febrei musculare. Un alt beneficiu al unguentelor cu extract de arnică este că stimulează circulaţia periferică. Specialiştii recomandă să ungi zona dureroasă de două-trei ori pe zi, după caz. Aplicaţiile locale cu arnică nu trebuie utilizate timp îndelungat, fiindcă planta poate cauza dermatite sau eczeme. Un alt remediu pe bază d