Festivalul Ceaiului şi Cafelei este în plină desfăşurare zilele acestea în Bucureşti. La Tea&Coffee Festival, seara trecută a fost dedicată tradiţiei japoneze. Iubitorii de ceai şi cafea s-au delectat la Grădina Verona cu o expoziţie de bonsai, o demonstraţie de ikebana şi o ceremonie a ceaiului. Liliana Simionescu ne spune mai multe despre ritualul servirii ceaiului.
Japonezii numesc ceremonia ceaiului chanoyu, sado, sau chado. Este un ritual tradiţional cu influenţe din budismul zen, în care ceaiul verde pudră, sau matcha, este preparat ceremonios de către un practicant experimentat şi este servit unui mic grup de invitaţi într-un cadru liniştit. În esenţa sa, ceremonia ceaiului reprezintă expresia sintetică a aspectelor fundamentale ale culturii japoneze. În cultura japoneză, orice formă de artă este descrisă ca o "cale" spirituală. În acest sens întâlnim "calea florilor" (ikebana), "calea caligrafiei" (shodo), "calea poeziei" (haiku), "calea sabiei" (kendo). Corespondentul pentru chanoyu este chado "calea ceaiului", aceasta reprezentă o cale spirituală a ceremoniei ceaiului spune doamna Kauzko Diaconu, preşedintele Asociaţiei Nipponica. "Ceremonia ceaiului este un fel de a trăi, un mod de viaţă. Când se bea ceaiul mişcările corpului trebuie să fie armonioase, strict calculate, liniştite, pline de calm interior. Sunt multe feluri de a modela spiritul "calea florilor" ikebana sau shodo "calea caligrafiei". Toate acestea sunt şi greu de învăţat." Sensei Kazuko Diaconu, fostă Yamaguchi este descendentă dintr-o nobilă familie japoneză.
Doamna Kauzko Diaconu, preşedintele Asociaţiei Nipponica predă ceremonia ceaiului în România de aproape15 ani. "Am început să predau ceremonia ceaiului în 1997, atunci erau multe schimbări în societatea românească, fiecare exoperimenta în felul lui libertatea. În special tinerii au simţit nevoia de o stabilitate spir