Pentru unii vegetarieni dieta este o parte a filozofiei de viaţă. Pentru alţii, este o modalitatea de a-şi menţine sănătatea şi de a preveni afecţiuni pentru care au predispoziţie. Indiferent de motivele acestei opţiuni, studiile arată că a fi vegetarian este o alegere sănătoasă.
Pentru a fi sănătoşi, unii oameni aleg să limiteze aportul de grăsimi din dietă şi să crească ponderea legumelor şi fructelor. Dar există şi persoane care au ales să nu consume deloc carne. Chiar şi vegetarienii sunt de mai multe feluri. Cei care consumă alte produse de provenienţă animală, precum laptele şi ouăle, adică ovo-lacto-vegetarienii şi cei care consumă doar alimente nepreparate termic, aşa-numita „hrană vie". Ei se numesc „raw-vegan". În bucătăria celor din urmă există întotdeauna legume şi fructe proaspete, condimente şi plante aromate. În loc de conserve, borcane cu legume proaspete păstrate în ulei, nuci conservate în miere şi punguliţe de pânză în care se deshidratează felii de fructe şi de legume, de la mere până la vinete. Acestea se rehidratează cu apă atunci când urmează să fie folosite. Specialiştii spun că adevăraţii vegetarieni nu sunt cei care doar elimină din dietă carnea, sau produsele animale, ci acele persoane care ştiu să se alimenteze echilibrat, acoperind toate nevoile fireşti de substanţe nutritive necesare organismului. „Regimul vegetarian, în sensul corect în care se respectă toate regulile alimentaţiei sănătoase, este asociat cu beneficii aduse sănătăţii", susţine medicul specialist nutriţionist Adrian Copcea de la Centrul Medical „Asteco" din Cluj-Napoca. Potrivit specialistului, studii internaţionale arată că vegetarienii au un risc mai mic de diabet de tip II şi de obezitate, precum şi de boli cardiovasculare. De asemenea, sunt mai protejaţi de cancer.
Mai mult decât o dietă
Pentru Diana Necula (26 de ani), regimul vegetarian