Tranzactia prin care GED a reintrat dupa noua ani in afacerea Continental Hotels este complexa, fiind vorba de trei contracte de vanzare – cumparare prin care s-au schimbat actiuni intre GED, PPF si vehiculul de investitii controlat de Radu Enache pentru ca in final participatia de 40,21% a fondului ceh sa ajunga in mainile fondului spaniol, iar participatia familiei Enache sa ramana neatinsa.
Astfel, potrivit deciziei Consiliului Concurentei de autorizare a acestei tranzactii, primul contract este semnat pe 19 mai de catre fondul GED Eastern Fund II - Fondo de Capital de Riesgo, care cumpara un pachet de160.386 de actiuni, adica 1,08% din Conti Hotel Investment de la vehiculul de investitii Crossbrook Limited, controlat de familia lui Radu Enache. Apoi, pe 26 mai, sunt semnate alte doua contracte de vanzare: printr-unul un pachet de 39,12% din actiunile Conti Hotels Investment trece de la vehiculul de investitii Moonbright Limited, controlat de fondul de investitii PPF Partners 1 Fund LP, la fondul spaniol, iar printr-un alt contract, familia lui Radu Enache cumpara un pachet tot de 1,08% de la fondul ceh, care astfel isi lichideaza participatia pe care o avea indirect in businessul Continental Hotels.
De cealalta parte, familia lui Radu Enache ramane tot cu un pachet de 59,79% din Conti Hotels Investment, exact ca inainte de tranzactie.
De ce a fost nevoie ca un pachet de 1,08% din actiuni sa fie vandut de familia Enache catre GED si apoi sa fie recuperat de la fondul ceh cand putea sa fie o tranzactie directa intre cele doua fonduri, care sa nu implice deloc actionarul majoritar al Continental? Din documentul Consiliului Concurentei rezulta ca reprezentantii Crossbrook (societatea controlata de familia lui Radu Enache) si afiliatii acesteia au obligatia prin contractul de vanzare incheiat cu GED sa respecte clauza de neconcurenta p