Sistemul de creditare din România trebuie restructurat de la cap la coadă, pe paliere care să ţină cont de capacitatea financiară a firmelor care vor să acceseze împrumuturi, susţine omul de afaceri Dinu Patriciu. Sectorul privat a început deja să se confrunte cu probleme financiare, pentru că băncile trimit în afara ţării banii cu care ar fi trebuit să împrumute companiile.
Turbulenţele financiare, care s-au amplificat în ultima perioadă, au destabilizat sistemele bancare din ţările vest-europene. În acest context, sucursalele din România au început să trimită către grupurile din care fac parte tot mai mulţi bani. Problema este că în ţară rămân sume din ce în ce mai mici la dispoziţia firmelor care au nevoie de finanţarea investiţiilor. „Sucursalele din România ale băncilor străine trimit bani acasă şi preferă să finanţeze Guvernul, în detrimentul sectorului privat. Va fi o lipsă de lichidităţi în sectorul privat şi se simt deja blocajele financiare", a spus ieri omul de afaceri Dinu Patriciu, într-o conferinţă de presă.
În opinia sa, sistemul bancar ar trebui restructurat din temelii. „Ar trebui să existe mici bănci locale, case de economii, cum există în toată lumea civilizată. Apoi să existe treapta instituţiilor financiare regionale şi apoi marile bănci situate deasupra lor. Noi avem un singur nivel acum, normal că suferim. Aceasta pentru că nu poate fi aplicată aceeaşi grilă de judecată (pentru acordarea de credite - n.r.) unui mic întreprinzător şi unei societăţi multinaţionale", a precizat Patriciu. „Când ai 30 de miliarde în credite ipotecare în România, care sunt de fapt neperformante toate atâta vreme cât preţul garanţiilor nu acoperă valoarea creditelor, se cheamă că stai pe ouă până se strică", a mai spus el.
În aceste condiţii, Guvernul ar trebui să scadă taxele, consideră omul de afaceri. „TVA trebuie redusă la 15% de la 1 o