Sâmbătă, 17 septembrie, Grigore Lese şi grupul de aromâni farseroti vă prezintă Muzici străvechi. Începând cu ora 14.00, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, la Studioul Horia Bernea, Grigore Lese va povesti prin vorbe şi cântec muzicile străvechi atât de atent culese.
Grigore Lese a petrecut ani de-a rândul culegând şi interpretând cântece tradiţionale româneşti, cultivând maniera unică de interpretare din sânul satelor vizitate, atât de importantă pentru păstrarea autenticităţii folclorului românesc.
Ca orice material semnat Grigore Lese, Muzici străvechi are o istorie şi o aromă proprie:
„Spre deosebire de ţăranul român care horeşte de unul singur, excepţie făcând colindele şi cântecele de ritual, aromânii farseroti din Cogealac cântă numai în grup. Isonul gutural însoţeşte linia melodică susţinută de cimpoi, generând o polifonie arhaică cu substrat heterofonic. Melodia este începuta de o singură persoană, de obicei cel înzestrat cu cea mai bună voce, fiind preluată de întregul grup după primele versuri. Fiecare cântăreţ are intervenţii solistice, în timp ce alții ţin doar isonul pe tonica, cu vocală „e”. Structura muzicală repetitivă, melismatică, ornamentată, dă curs improvizaţiei. Versul cântat este întrerupt de numeroase interjecţii întonate în acut, la care cântăreţul recurge intuitiv pentru a completa unele goluri ale rândului melodic. Uneori, un cuvânt este cântat fără ultima silabă, fiind reluat imediat în întregime de către întregul grup. Această manieră de interpretare, asemănătoare celei orientale, presupune un auz muzical de excepţie, cunoaşterea liniei melodice, a ritmului, a textului, precum şi respectarea unor reguli stricte de interpretare‟ povesteşte Grigore Lese.
În cadrul evenimentului, va avea loc o proiecţie a trailerului filmului Iho, un documentar observaţional în lucru. În regia Elizei Zdru şi produs