Sute de credincioşi au participat astăzi la slujba religioasă oficiată la biserica „Sfânta Cruce" din cartierul IC Frimu.
Înaltpreasfinţitul Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, a adus astăzi racla Sfintei Cruci la biserica "Sfânta Cruce" din Galaţi.
GALERIE FOTO
Credincioşii s-au înghesuit de la primele ore ale dimineţii la capelă pentru a asista la slujba religioasă, dar în special pentru a atinge racla în care a fost depusă o parte din Sfânta Cruce.
Imediat după ce a coborât din maşină cu racla, arhiepiscopul Dunării de Jos a fost înconjurat de gălăţeni, care s-au împins pentru a putea atinge Sfânta Cruce.
De Ziua Crucii există credinţa că se închide pământul, luând cu sine insectele, plantele şi reptilele. În zonele viticole, această sărbătoare marchează începutul culesului viilor.
Există şi obiceiul ca în zonele viticole preotul să vină să sfinţească locul unde vor fi aşezate butoaiele cu vin.
În credinţa românilor, strugurii de la ultimul butuc de vie nu se culeg niciodată, fiind lăsaţi prinos lui Dumnezeu, fiind, de altfel, numiţi "Strugurii lui Dumnezeu".
În Ziua Crucii nu se lucrează pe câmp sau în casă, pentru a nu atrage primejdii. Nu se consumă alimente sau sâmburi care au forma unei cruci.
De Ziua Crucii se fac şi pomeni pentru morţi.
Pomana este oferită copiilor şi nevoiaşilor, însoţită de o lumânare şi un cuvânt bun.