Până să îşi facă un plan de viitor, tinerii absolvenţi de facultate descoperă cât de amar este gustul prezentului. Irina Gioroc a terminat Facultatea de Biologie, acum îşi face masterul şi este ospătăriţă.
Chiar dacă ştiu carte şi au o diplomă de licenţă, tinerii bucureşteni trebuie să renunţe la orgolii şi să se angajeze chelneri, casieri sau agenţi de vânzări.
Irina Gioroc are o diplomă în biologie. Pentru că nu voia să ceară bani părinţilor pentru cheltuielile de zi cu zi, tânăra s-a angajat încă din primii ani de studenţie pe postul de promoter. Mai târziu a lucrat în call-center, spunând că trebuie să înveţe să se descurce singură. După ce a terminat facultatea a început cursa pentru un post de biolog. A încercat de nenumărare ori să se angajeze, dar speranţele ei s-au năruit puţin câte puţin în urma interviurilor.
Ospătăriţă cu note de zece la master
Tinerii se obişnuiesc greu cu ideea că un bucătar nu foarte şcolit îşi găseşte mai uşor de lucru ca un inginer. În prima fază încearcă, bat din uşă în uşă, speră că anii de studiu nu au fost în zadar. Şi Irina a trecut prin tot acest calvar. A mers la Direcţia de Sănătate Pubică pentru a afla dacă există un loc liber pentru ea, însă i s-a spus că nu are experienţă. De trei luni, Irina serveşte la mese. „De trei luni lucrez la cafeneau Sereno, servesc la mese. Nu am altă soluţie, trebuie să trăiesc, am nevoie de bani ", a spus Irina. A adăugat cu tristeţe că nu mai are nicio speranţă pentru o carieră în România.
Eduard Ezeanu, consilier în carieră, spune că absolvenţii de facultate au probleme cu ocuparea unui loc de muncă pe domeniul studiat pentru că nu este o corelaţie foarte bună între ceea ce se studiază şi ofertele de pe piaţă.