A treia ediţie a Festivalului Ceaiului şi Cafelei are loc zilele acestea în Capitală. Seara trecută a fost dedicată tradiţiei japoneze. Iubitorii de ceai şi cafea s-au delectat la Grădina Verona cu o expoziţie de bonsai şi o demonstraţie de ikebana. Despre arta creşterii bonsaiului ne spune mai multe Liliana Simionescu care a vorbit cu un pasionat al artei bonsaiului.
Bonsaii, copăceii miniaturali, cu frunze mici şi trunchiuri neuniforme, curbate au o istorie lungă care începe încă din Egiptul antic, atunci când s-au descoperit desene despre arbori crescuţi în ghivece. Arta modernă a bonsai-ului însă, este originară din China, fiind veche de cel puţin 2,000 de ani. În Japonia în secolul XIV copacii în miniatură erau consideraţi ca o înaltă şi rafinată formă de artă. Preşedintele Asociaţiei Ro - Bonsai, Rusu Lucian Radu explică etimologia cuvântului bonsai. " În Chineza, ţara lui de origine i se spune pun-sai, în Japonia i se spune bon-sai. Este exact acelaşi lucru aceleaşi caractere. "Bon" înseamnă pom "sai" înseamnă vas, deci pom în vas. Altfel spus, pomul care a suferit toate tehnicile tipice unui bonsai, necesare micşorării pomişorului se cheamă bonsai. Practic, din orice pom se poate face un bonsai mai mult sau mai puţin reuşit în funcţie de laţimea frunzei. De exemplu dintr-un castan o sa ai de lucru pentru că are o frunză de 30 de cm şi niciodată nu o să o puteţi reduce mai mult de jumătate, asta înseamnă că oricum ar fi tot extrem de mare e."
Bonsaii Shito au până la 7,5 cm înălţime
Bonsaii au diferite aspecte şi personalităţi. Sunt pomii cei mai mici Shito cu până la 7,5 cm înalţime şi Dai bonsai care pot avea peste 60 cm. Stilul japonez este centrat pe principiul "cer şi pământ" într-un singur vas. Preşedintele Asociatiei Ro - Bonsai, Rusu Lucian Radu spune că ideea de a face bonsai presupune un concept general.