„Pădurile“ de eoliene încep să concureze din ce în ce mai serios celelalte surse de energie De la faza de hârtii până la primii bani obţinuţi din vânzarea energiei verzi produsă de un parc eolian trec aproape 3 ani de zile în care investitorii trebuie să obţină 85 de avize şi autorizaţii, numărul de funcţionari cu care intră în contact ridicându-se la aproape 13 persoane, arată un studiu făcut de firma de audit şi consultanţă TPA Horwath în colaborare cu casa de avocatură Schoenherr şi Asociaţii.
Deşi cifrele ar părea dovada unei birocraţii excesive care ar putea reprezenta o piedică pentru investitori, în realitate situaţia din România este cu mult mai bună decât media europeană. Dacă la acest lucru se adaugă faptul că în Dobrogea bate unul dintre cele mai puternice vânturi din Europa, iar sistemul de subvenţii pentru acest tip de energie care ar putea intra în vigoare chiar de luna aceasta este generos comparativ cu alte scheme aplicate de state membre ale UE, atracţia investitorilor pentru "morile de vânt" devine explicabilă.
85 de avize şi 3 ani de drumuri
"În prezent, investitorii în energie eoliană din România sunt obligaţi să obţină circa 85 de avize şi autorizaţii, în scopul de a iniţia şi implementa un proiect.
Această birocraţie excesivă, precum şi perioadele lungi de răspuns ale autorităţilor locale implică un interval de 2-3 ani pentru a trece de la faza de iniţiere a unui proiect la implementare", se arată în studiul citat.
Deşi situaţia pare descurajantă pentru un investitor străin, statisticile europene arată că de fapt lucrurile stau mai bine în România decât în multe alte state membre, birocraţia de aici fiind sub media UE.
"Conform Asociaţiei Europene pentru Energie Eoliană, în ceea ce priveşte durata medie totală între depunerea unei cereri pentru autorizaţie de construire şi conectarea la reţ