Comisia Europeana va inainta in cursul saptamanii planul de reforma a zonei Schengen, insa acesta nu va viza si Romania si Bulgaria, tari care vor sa adere, insa nu li s-a permis pana acum.
Ambele tari indeplinesc conditiile tehnice, insa tarile membre, conduse de Franta si Germania, sustin ca nivelul coruptiei din sistemul public submineaza controalele la granita. Diplomatii gandesc insa creativ si au venit cu solutii, scrie Financial Times.
Una dintre probleme este ca daca li s-ar permite celor doua tari sa intre in Schengen s-ar crea o "legatura pe uscat" din Grecia pana pe continent, in zona Schengen, avand in vedere ca Grecia nu are in prezent granita comuna cu tarile Schengen. Asadar, scrie publicatia citata, nu ar mai exista zona tampon care sa stavileasca fluxul de imigranti care patrunde prin granita dintre Turcia si Grecia.
Polonia, care detine presedintia rotativa a UE, a gasit solutia aderarii in etape a Romaniei si Bulgariei la Schengen: pastrarea controalelor la pasapoarte pentru granitele terestre si marine, insa eliminarea lor pentru calatoriile cu avionul.
In teorie, asta ar bloca imigrantii ilegali care trec din Grecia in Bulgaria, si cei care totusi reusesc sa treaca nu vor putea lua avionul pentru a ajunge in alte parti ale Europei. In acelasi timp, granita dintre Romania si Ungaria ar ramane frontiera "reala" a zonei Schengen. Insa este o problema.
Planul pe etape presupune ca cei care calatoresc cu avionul intre doua aeroporturi din zona Schengen trebuie sa se supuna unui control al documentelor de identitate. Insa sunt multe linii aeriene pe care le poti lua fara a-ti fi controlat pasaportul in niciuna dintre etapele imbarcarii.
Desi majoritatea liniilor aeriene verifica pasaportul sau actele de identitate pemntru a vedea daca corespund numelui de pe bilet, nu exista nicio