Ambiția omului de a zbura, care părea la început o nebunie şi un lucru aproape imposibil, a ajuns acum după secole întregi, un lucru real şi cât se poate de firesc. Planoarele, deltaplanele, parapantele şi alte dispozitive de planare s-au cam demodat de ani buni în unele ţări. Acum ai nevoie doar de un costum cu membrane, multe ore de paraşutism în spate şi stăpânirea tehnicilor de zbor.
Încă de la schiţele primului ornitopter, realizate în 1485 de Leonardo da Vinci, oamenii au început din ce în ce mai mult să zboare. Era atunci un vis aproape imposibil sau pentru alţii, o nebunie curată. De-a lungul istoriei, sute, dacă nu chiar mii de oameni au încercat să zboare asemenea păsărilor, adică prin propriile lor forţe, prin propulsie umană.
Wingsuit-ul este sportul care s-a apropiat cel mai mult de îndeplinirea visului de a zbura liber. Acest sport a început să se practice prin anii '30. Atunci, pentru prima oară a fost utilizată o formă de aripi artificiale, pentru a putea mări viteza pe orizontală împotriva curenţilor de aer.
Primele costume au fost confecţionate din pânză, lemn, mătase, oţel sau chiar oase de balenă. Pionierii acestui sport au avut de suferit accidentări grave, soldate chiar cu decese.
Este şi cazul lui Clem Sohn, un tânăr însetat de adrenalină. El era ferm convins că moartea îl va ocoli pentru totdeauna. La numai 26 de ani, la 25 aprilie 1937, Clem Sohn declara înaintea săriturii că se simte la fel de sigur ca în bucătăria bunicii. Această săritură i-a fost însă fatală. El a căzut în gol, în faţa a peste 100.000 de oameni, după ce paraşuta sa a refuzat să se deschidă.
VIDEO - Vezi ultimele imaginile din 1937 cu Clem Sohn aici
Leo Valentin, un paraşutist din perioada celui De al II-lea război mondial, în 1956, avea să încerce să zboare şi el, însă pentru ultima dată. După ce declarase că a reuşit să zboare 3 m