BNR limitează creditul în valută şi pe cel de consum. Aflaţi din GdS care sunt dezavantajele, dar şi ce avantaje există
pentru cei care doresc să se împrumute în perioada următoare.
Banca Naţională a României (BNR) a propus zilele trecute un nou Regulament privind creditele destinate persoanelor fizice, prin care s-ar reduce considerabil creditarea în valută şi vor fi limitate şi împrumuturile de nevoi personale.
Pui casa garanţie pentru creditul de consum?
În primul rând, BNR cere ca oamenii care contractează un credit de nevoi personale să aducă garanţii „reale şi/sau personale la un nivel de minimum 133% din valoarea creditului“. Banca Centrală mai cere limitarea scadenţei iniţiale a creditului la maximum cinci ani, adică persoanele fizice să nu poată să contracteze credite de nevoi personale pentru o perioadă mai mare de cinci ani. Acesta ar putea fi un avantaj, din punct de vedere al dobânzii percepute, dar şi un dezavantaj, din cauza ratei puţin mai mari. Concret, dacă cineva ar dori acum un credit pe şapte sau zece ani, atunci dobânda percepută de bancă ar fi mai mare (dar ar plăti o rată mai mică), dar dacă se va limita la cinci ani, atunci rata pe care ar plăti-o ar fi mai mare.
Radu Soviani: Se inhibă apetitul românilor de a se împrumuta...
Analistul economic Radu Soviani, de la postul TV The Money Channel, a răspuns întrebărilor GdS, legate de Regulamentul BNR: „Obligaţia garantării creditului de consum are două componente, în viziunea mea: inhibarea apetitului românilor de a se împrumuta la orice dobândă (dobânzi de 30-40% pentru cumpărarea, spre exemplu, de frigidere, vorbim de dobânzi anuale efective). A doua componentă este de a limita creditele devenite neperformante în urma asumării unei poveri prea mari, cu efecte perverse asupra costurilor altor împrumuturi (împrumuturile de consum deven