Moneda europeană a atins, ieri, maximul acestui an, Banca Naţională a României (BNR) afişând un curs de referinţă de 4,2886 lei/euro. Paritatea de ieri a fost cu 0,64 bani peste cea din şedinţa anterioară.
Un nivel atât de înalt nu a mai fost atins din 29 decembrie 2010, când euro a fost cotat la 4,2914 lei. Moneda europeană s-a apreciat cu 0,44% în raport cu leul, de la începutul anului şi până în prezent.
Euro s-a întărit, ieri, şi pe pieţele internaţionale, cursul euro/dolar ajungând la nivelul de 1.3728 unităţi, în creştere cu 0,36% faţă de şedinţa precedentă, în contextul în care, "Moody"s" a retrogradat, în cursul dimineţii de ieri, ratingurile băncilor franceze Société Générale şi Credit Agricole.
Analistul economic Florin Cîţu ne-a declarat că aprecierea monedei europene reprezintă o reacţie imediată.
Domnia sa ne-a precizat: "Poate fi vorba despre intervenţia în piaţă a unor bănci centrale. Poate fi vorba despre Banca Centrală a Chinei sau despre Banca Centrală a Elveţiei, care cumpără euro ca să-şi protejeze francul".
Astfel, întârirea monedei europene pe plan extern s-a transmis şi la noi, a adăugat analistul economic.
Banca Centrală a Elveţiei a anunţat, săptămâna trecută, că va impune o ţintă a cursului de schimb pentru francul elveţian, de minim 1,2 franci/euro, prin achiziţia de valută străină din piaţă, în cantităţi nelimitate.
Paritatea euro/franc a ajuns, ieri, la 1.2032 unităţi, în scădere cu 0,08% faţă de şedinţa precedentă. La cursul BNR, moneda elveţiană s-a întărit faţă de leu, ajungând la nivelul de 3,5631 lei, în creştere cu 0,42 bani, faţă de cotaţia anterioară.
Florin Cîţu a atras atenţia că este important de observat ceea ce se va întâmpla cu evoluţia euro.
Domnia sa ne-a declarat: "Este clar că până se vor rezolva problemele internaţionale, euro se va deprecia. Pe termen scurt vom ave