Veşti proaste. De peste tot. Grecia nu mai are bani decât pentru două săptămâni. Falimentul de stat îi bate tot mai agresiv la uşă, iar celelalte guverne - îndeosebi cel mai important contributor, Germania - nu prea mai sunt dispuse să-i susţină pe palicari cu sute de miliarde de euro. Falimentul elen ar avea reacţii catastrofale în Europa, şi nu doar în zona euro. Sistemul bancar ar resimţi dur şocul, s-ar prăbuşi bănci, dobânzile ar evolua bezmetic, criza financiară ar lovi cu puterea şi consecinţele cu care a izbit în 2009-2010 criza economică. România nu va fi ferită de contaminare, iar urmările ar fi grele. Atât în plan economic (scăderea PIB), financiar (dificultăţi de a obţine credite, căderea leului), cât şi social (reducerea salariilor, şomaj etc).
Guvernul, preocupat doar de lupta şi sforăriile politice interne, parcă-i chiahui. N-am văzut şi n-am auzit de la Boc o analiză lucidă şi exhaustivă a situaţiei României, nu bălmăjelile despre “performanţele Cabinetului, cel mai bun din Europa”. L-am auzit, în schimb, pe economistul- şef al BNR, Valentin Lazea, susţinând că în 2012 abia de va fi o creştere de 2,5%, nici vorbă de 4% şi peste, cum visează premierul. Tot BNR presează în aceste zile înăsprirea creditării de către bănci, ceea ce va diminua consumul şi, deci, producţia. Exportul nu mai e viguros (până şi Dacia, locul II la vânzări anul trecut, în domeniu, a căzut acum pe VIII). Vremuri grele, tot mai grele.
Datele şi aprecierile disparate nu ajung însă unei populaţii mult prea sufocate de constrângeri şi care nu are acces la un adevăr deplin referitor la situaţia reală a ţării, la perspectivele ei pe termen scurt şi mediu. Boc nu-i capabil de o expunere profesionistă, de un discurs onest şi credibil. Ialomiţianu, nici atât. Băsescu are informaţiile necesare, aş zice că le şi înţelege, dar nu-i interesat acum decât de obsedantul său lobby