Arhitecţi şi artişti plastici din ţară sunt invitaţi într-un concurs pentru realizarea unui obelisc dedicat Imnului Naţional. Competiţia urmează să fie lansată la sfârşitul acestei luni şi este de fapt o iniţiativă a Fundaţiei „Dacia”, preşedintele acesteia, Liviu Pandele, anunţând-o cu ocazia manifestărilor dedicate sărbătoririi Naşterii Maicii Domnului, patronul spiritual al Braşovului.
„Acest obelisc urmează să fie ridicat chiar pe locul unde s-a cântat prima dată Imnul naţional - «Deşteaptă-te, române!», în curtea Bisericii Sfânta Treime din Şchei, fiind o dorinţă de a-l repune acolo unde îi este locul. Nu cred că este corect ca într-o naţiune constituţională să nu fie respectat primul dintre însemnele Constituţiei”, explică Liviu Pandele, preşedintele Fundaţiei Dacia, făcând şi referire la felul în care unii înţeleg să interpreteze imnul.
Omul de afaceri a precizat că iniţiativa a fost deja adoptată de membrii ASTREI, prezenţi la Braşov săptămâna trecută, de ziua patronului spiritual al oraşului.
„În acest sens vom lansa, spre finalul acestei luni, un concurs de proiecte pentru realizarea acestui obelisc. Trebuie precizat că acest concurs va fi fără bani. Tot atunci vom deschide şi un cont în care pot face donaţii cei care doresc să contribuie la ridicarea acestuia”, mai spune Liviu Pandele.
O dată cu realizarea acestui proiect, iniţiatorii lui speră că va fi încheiată şi „problema paternităţii” imnului, unii istorici susţinând că imnul a fost intonat pentru prima dată, într-o grădină din Şchei. Alţi istorici spun încă că imnul s-a cântat pentru prima dată în Râmnicul-Vâlcea. Arhitecţi şi artişti plastici din ţară sunt invitaţi într-un concurs pentru realizarea unui obelisc dedicat Imnului Naţional. Competiţia urmează să fie lansată la sfârşitul acestei luni şi este de fapt o iniţiativă a Fundaţiei „Dacia”, preşedintele acesteia, Livi