Radu Enache, care controleaza pachetul majoritar al lantului hotelier Continental Hotels, afirma ca a preferat sa nu isi exercite dreptul de preemtiune atunci cand fondul de investitii ceh PPF si-a anuntat intentia de a-si vinde actiunile si a iesi din afacere. De ce? Pe de o parte, pretul pachetului detinut de PPF nu era unul atat de mic incat sa justifice o asemenea actiune avand in vedere ca familia lui Radu Enache are oricum controlul afacerii, iar pe de alta parte, pentru ca acesta spune ca s-a gandit sa isi pastreze banii pentru a sustine planurile de investitii, care se ridica intre 40 si 60 de mil. Euro pentru urmatorii cinci ani, valoarea urmand sa fie stabilita in functie de evolutia economiei si a conditiilor de piata in ansamblu.
“Nu mi-am exercitat dreptul de preemtiune fiind actionarul majoritar pentru ca am preferat sa stau cu banii pregatiti si sa creez lui GED (cumparatorul unui pachet de actiuni prin care preia 30% din Continental Hotels – n.r.) aceasta vocatie”, afirma Radu Enache.
Radu Enache pare sa regrete ca inainte de criza nu si-a vandut businessul pentru un pret, care acum pare foarte bun. "In 2007, un fond de investitii mi-a oferit 100 de milioane de euro pentru pachetul meu de actiuni. Si am refuzat. Din lacomie”, povesteste omul de afaceri.
In urma cu doua saptamani, GED Capital, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata fondurilor de private equity care activeaza in Europa de Sud – Est, a anuntat preluarea pachetului de actiuni detinut, de asemenea, de un fond cu capital de risc administrat de PPF, in spatele caruia sa afla miliardarul ceh Petr Kellner si grupul Italian de asigurari Generali. GED Capital a preluat printr-unul din fondurile pe care le administreaza un pachet de 40,21% din actiunile Conti Hotels Investment, companie care detine peste 74% din Continental Hotels – operatorul unuia