Riso Scotti, compania familiei Scotti din Italia, cel mai mare cultivator de orez de pe teritoriul Europei, a cumpărat la începutul anilor 2000 aproape 10.500 hectare de teren agricol, amplasate strategic pe malul Dunării.
Pe 6.500 hectare cultivă deja orez. Preţul de achiziţie a fostelor orezării comuniste a fost de 800-1.000 euro hectarul, extrem de puţin dacă ne gândim că parcelele sunt străbătute de canale de transport a apei pompate din Dunăre.
Fiecare canal principal se ramifică în mai multe secundare, prevăzute cu stăvilare, care permit inundarea şi desecarea controlată a fiecărei palme de ogor.
Cum câmpurile de orez au fost lăsate de izbelişte atâta amar de ani, italienii au reintrodus cu efort în producţie ogoarele degradate.
„S-a refăcut canalizarea pentru că au trecut mulţi ani şi canalele de alimentare cu apă a câmpurilor s-au colmatat. Tot terenul a fost nivelat ca-n palmă, pentru ca nivelul apei să fie egal peste tot. Într-o orezărie, dacă terenul e foarte puţin denivelat şi-l inunzi cu apă, o să ai o plantă care stă cu apa până sus şi alta care nu are apă deloc. A trebuit să intrăm cu lame de buldozer uriaşe, cu lăţimea de 10 metri, şi să facem măsurători cu laserul, ca să nivelăm terenul la milimetru. Un câmp de orez trebuie să fie la fel de plan ca o parcare", ne-a explicat Carlo Negri, directorul de operaţiuni în România al Riso Scotti.
Acesta este şi motivul pentru care italienii nu cultivă deocamdată decât 60% din supra-faţa pe care o au în proprietate: „Trebuie timp şi bani. Ca să pregăteşti ogorul pentru pro-ducţia de orez, trebuie să in-vesteşti 2.000 euro pe hectar. Însă încet-încet înaintăm. Anul trecut am cultivat 5.000 de hectare, anul ăsta 6.500, obiectivul pentru anul viitor este de aproape 8.000 hectare, iar în 2014 vom lucra toate cele 10.500 hectare".
Cât orez producem?
Riso Scotti deţine o salb