Un film despre obiceiul rromilor de a face nunţi pentru copiii lor va fi prezentat în comunităţile lor din cinci judeţe ale ţării. Uniunea Naţională a Comunităţilor de Rromi (UNCR) încearcă să convingă această minoritate să renunţe la căsătoriile timpurii.
Logodnă ţigănească între doi copii, de numai 7 şi 8 ani! O asociaţie a romilor din Iveşti s-a opus şi a sesizat autorităţile
Logodnele şi căsătoriile între copiii rromi la vârste de 12, 10 şi chiar 5 ani şi efectele acestor relaţii timpurii sunt subiectul unui material documentar realizat recent de Uniunea Naţională a Comunităţilor de Rromi (UNCR).
Filmul este parte a proiectului „Ujipe, pakiv thai sikavipe" („Puritate, onoare şi educare"), finanţat de Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, şi are drept scop prevenirea şi combaterea căsătoriilor timpurii în rândul a 10 comunităţi tradiţionale de rromi din cinci judeţe ale ţării - Călăraşi, Ialomiţa, Iaşi, Bacău şi Mehedinţi.
Căsătoriile între copii se practică doar de 5% dintre familiile rrome, cele din neamurile de căldărari, ursari şi spoitori, şi nu fac parte din tradiţia romani, susţine preşedintele UNCR, Florin Motoi. „Ele au început după anii 90, din dorinţa familiei bogate de a avea ca noră o fată frumoasă, cât mai repede. Altfel, părinţii băiatului, dacă sunt bogaţi, fac o ofertă părinţilor fetei şi se asigură că nu o ia de nevastă altcineva", a explicat Florin Motoi. El crede că o astfel de practică nu face onoare minorităţii rrome şi este convins că majoritatea ei nu este de acord cu ea, dar o perpetuează la influenţa liderilor.
Vinovaţii: părinţii şi autorităţile
Filmul conţine interviuri ale copiilor care s-au căsătorit, ale părinţilor acestora, ale liderilor comunităţilor şi ale specialiştilor care au observat efectele nocive ale unei relaţii sexuale prea timpurii. „Vrem să difuzăm filmu