La 15 ani de la aparitia lor, organismele modificate genetic provoaca, in continuare, discutii aprinse, mai ales pe fondul cresterii pretului produselor alimentare si a nivelului de saracie la nivel mondial.
Parerile specialistilor in agricultura si ale oamenilor de stiinta sunt inca impartite, intre cei care sustin ca aceasta ar fi o solutie pentru rezolvarea unor situatii precum foametea din unele zone din Africa sau Asia si cei care spun ca acest tip de plante pun in pericol sanatatea oamenilor.
Potrivit lui Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA), plantele modificate genetic sunt folosite si in Romania si in restul Uniunii Europene, desi acestea nu se cultiva.
"Romania, in momentul de fata, utilizeaza in hrana animalelor produse modificate genetic, pentru ca importa. In conditiile astea, importam hrana cu produse modificate genetic si nu producem. Este un lucru pe care il face toata Uniunea Europeana", a precizat Dragos Frumosu, pentru Ziare.com.
Potrivit spuselor sale, din punct de vedere al producatorilor, exista un avantaj real, productia fiind mult mai mare decat in cazul culturilor clasice. "Romania ar putea sa produca soia si porumb. Se poate dubla productia la hectar. Desfacerea ar fi aceeasi ca si pana acum si, obtinandu-se mai mult s-ar putea si exporta, eventual. S-ar putea dezvolta si sectorul de hrana al animalelor, pentru ca, oricum, consumam modificat genetic", a adaugat presedintele FSIA.
Organismele modificate genetic au fost introduse in Romania in anul 1998, cultivandu-se mai multe varietati de soia modificata genetic, pana in 2007, cand am intrat in Uniunea Europeana.
Este autorizata, insa, cultivarea porumbului modificat genetic MON810, "inventat" de compania Monsanto. Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, in acest an, au fos