Vizita preşedintelui Traian Băsescu şi semnarea acordului interguvernamental privind amplasarea în România a elementelor sistemului de apărare antirachetă american nu au trecut neobservate de presa rusă .
„ Russia Today" scrie, citându-l pe Brian Becker, analist la organizaţia americană Act Now to Stop War and End Racism (ANSWER), că Statele Unite nu au renunţat niciun moment la ideea apropierii de frontierele Rusiei.
„SUA nu vor renunţa la această idee pentru că Washingtonul intenţionează să folosească acest scut antirachetă în viitor ca parte a sistemului de atac împotriva ameninţărilor provenind din Rusia sau China", spune Becker.
„Când s-a terminat Războiul Rece, când Pactul de la Varşovia a luat sfârşit, ne puteam gândi logic că va urma o perioadă de compromisuri, de pace şi de diminuare a tensiunilor. În schimb, armata americană, nu poporul, a considerat că aceasta este o oportunitate de a avea putere în mod unilateral asupra statelor din fostul bloc sovietic şi asupra Rusiei în special. Este vorba de un calcul strategic conform căruia cei care au arme mai multe şi care pot provoca daune mai mari îi pot forţa pe alţii să accepte termenii oricărui context politic din viitor", explică Becker.
Analistul este de părere că sistemul antirachetă este un efort al Washingtonului de a-şi extinde influenţa în regiune. „Statele Unite se folosesc de acordurile cu România şi cu alte state central sau est-europene pentru a le integra în cadrul NATO, în sfera de influenţă americană, iar Europa Centrală şi de Est sunt percepute prin prisma extinderii sferei de influenţă americane până la frontierele Rusiei", susţine analistul.
Sperietoarea „Iran", nu convinge
Pierre Guerlain , profesor la West University din Paris , declară în aceeaşi publicaţie că „nimeni nu crede cu adevărat că ar exista vreo posibilitate ca Iranul s