Bursa a scăzut şi marţi, cu 0,9%, pentru a patra şedinţă consecutiv, într-o piaţă în care volatilitatea a fost alimentată de oscilaţiile burselor vest-europene, însă prudenţa celor mai mulţi investitori de la BVB a limitat lichiditatea la 19,9 mil. lei.
În primele minute ale şedinţei de marţi bursa a crescut cu peste 1%, susţinută de revenirea pieţelor externe pe creştere datorită speranţelor investitorilor cu privire la un sprijin pe care China l-ar putea acorda Italiei prin cumpărarea de obligaţiuni de stat în volume ridicate. Ulterior, comentariile unor traderi referitoare la intervenţia Chinei, care nu ar reprezenta o soluţie pe termen lung pentru criza din zona euro, au dus la întoarcerea burselor vest-europene pe scădere. În a doua parte a zilei pieţele vest-europene au revenit pe creştere, susţinute de unele informaţii cu privire la unele declaraţii pe care cancelarul Germaniei Angela Merkel şi preşedintele Franţei Nicolas Sarkozy ar urma să le facă asupra situaţiei din Grecia.
"Problemele preţurilor obligaţiunilor suverane emise de Grecia, Italia şi Spania, precum şi o posibilă ieşire a Greciei sau Germaniei din zona euro, însoţite de temerile privind un faliment controlat sau necontrolat al Greciei nu fac decât să afecteze rău imaginea sectorului bancar european. S-au văzut zilele acestea scăderi de 7-9% pe bănci importante din Germania şi Franţa, multe dintre ele sunt la minime multianuale. Comparativ vedem băncile noastre undeva la mijlocul intervalului anual. În aceste condiţii este firesc să asistăm la o prudenţă maximă a investitorilor de la BVB. Se acumulează excesul de acţiuni la vânzare şi pe unele titluri pare că s-au atins unele minime, cel puţin locale", a declarat Adrian Ceucă, directorul de tranzacţionare al SSIF Broker.
El crede că piaţa va continua să înregistreze rulaje reduse şi