Criza prin care trece zona euro şi mai ales situaţia bugetară disperată a Greciei încep să devină probleme mondiale, se internaţionalizează de fapt. Europa a început să primească în ultimul timp sfaturi venind de pe alte continente. O prăbuşire a zonei euro ar avea consecinţe complicate, nefaste în orice caz şi poate devastatoare asupra economiei mondiale.
Statele Unite şi China urmăresc în acest moment cu mare atenţie ce se întîmplă în Europa întrucît au mari interese pe bătrînul continent, scrie miercuri ziarul Libération.
Americanii ştiu că propria lor economie este fragilă în acest moment, că mulţi indicatori sunt fluctuanţi şi că o recesiune în Europa şi-ar întinde unda de şoc şi pe celălalt mal al Atlanticului. Prezenţa unui oficial SUA la o reuniune euro, o premieră
Nu întîmplător responsabilul american cu trezoreria, Timothy Geithner, a anunţat vineri prezenţa la Wloclaw, în Polonia, unde se ţine o reuniune a miniştrilor de finanţe din zona euro. Este pentru prima dată că un responsabil străin participă la o astfel de reuniune a clubului euro, fapt plin de semnificaţii.
Washingtonul încearcă de fapt să funcţioneze ca mediator între europenii dezbinaţi. Să nu uităm că de mai multe ori a intervenit personal chiar şi preşedintele Barak Obama îndemnîndu-i pe europeni să găsească o soluţie pentru a salva Grecia de la faliment.
China încearcă şi ea să-i ajute pe europeni şi de cîte ori poate declară că are încredere în moneda unică euro, cuvinte destinate fără îndoială să calmeze pieţele financiare.
China are şi un interes direct în acest sens, dat fiind că euro a devenit a doua monedă de rezervă mondială, iar un sfert din rezervele de devize ale Chinei sunt în euro. China a intervenit şi direct în ultimii ani investind în cîteva ţări aflate în dificultate, cum ar fi Grecia.
Fapt cu totul inedit, Brazilia, Rusia, Indi