Intr-o tara unde afacerile mici si mijlocii formeaza coloana vertebrala a productiei nationale, antreprenorii, impreuna cu bugetarii, formeaza cei doi stalpi ai clasei de mijloc din Italia. Cu toate acestea, potrivit institutului de cercetare Demopolis, doar 7% dintre italieni cred ca situatia economica a familiei lor s-a imbunatatit in ultimii trei ani, iar 45% cred ca li s-au inrautait conditiile de trai.
"Studiul dezvaluie saracirea progresiva a clasei cu venit fix din tara noastra", a spus Pietro Vento, directorul institutului, potrivit Financial Times.
Imediat sub clasa de mijloc impovarata de probleme economice se afla 11% din familiile italiene, care au castigat sub norma de saracie anul trecut, adica sub 992 de euro pe luna, arata statisticile oficiale ale Istat.
Istat a inregistrat chiar si o usoara crestere a numarului de familii care se scufunda in saracie si sunt dependente de un membru cu educatie superioara.
"Pierdem clasa de mijloc. Riscam sa avem, in viitor, o minoritate de oameni bogati si o masa nesfarsita de neo-proletari", spune si Gian Maria Fara, presedinte al institutului de cercetare Eurispes.
Presiunea financiara pe cetatenii italieni este in crestere, la fel ca si nemultumirea acestora, ca urmare a bugetului de austeritate de 54 de miliarde de euro aprobat de Parlament, care creste taxele italienilor obisnuiti, fara a atinge insa elita politica.
"In cazul bugetarilor, Guvernul poate conta pe anumite sume. Ei sunt cei mai expusi, deoarece, de indata ce soseste criza economica, platesc", spune profesorul de sociologie Luciano Pellicani, de la Universitatea Luiss, subliniind ca o situatie similara are loc peste tot in UE.
Intr-o tara unde afacerile mici si mijlocii formeaza coloana vertebrala a productiei nationale, antreprenorii, impreuna cu bugetarii, fo