Dan Selegean dresează de 15 ani câinii poliţişti folosiţi în misiunile de depistare a urmelor lăsate de infractori. Şi-a dorit să aibă un camarad de nădejde încă de când a îmbrăcat pentru prima dată uniforma de poliţist, în 1994.
În 1995 şi solicitat conducerii de atunci a Inspectoratului de Poliţie Alba să-i fie repartizat un câine de la Centrul chinologic din Sibiu pe care să-l dreseze. După ce a primit undă verde, poliţistul a urmat un curs de specialitate, tot la Sibiu.
Nora, primul camarad
„De la Centrul chinologic din Sibiu mi-a fost repartizată o femelă de ciobănesc german, pe care o chema Nora. Am dresat-o pentru misiuni de însoţire –patrulare. Atunci, eram poliţist la un post dintr-o zonă montană a judeţului. Simpla ei prezenţa mă ajuta la fel de mult ca doi colegi, mai ales că acolo era o zonă de munte. Mi-a fost camarad cinci ani“, îşi aminteşte Dan Selegean.
Click pe poze pentru galerie foto
După ce a fost transferat la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Alba, poliţistului i s-a propus să dreseze câini care să fie folositţi la găsirea urmelor lăsate de cei certaţi cu legea. În scurt timp a ajuns să fie fascinat de inteligența patrupedelor, în special a celor din rasa ciobănesc german. Asta, după ce în anii '80 a fost marcat de performanțele câinelui „Calul" din filmul „Pistruiatul". Aşa a juns să-l dreseze pe „Paşa“, un ciobănesc german care a adus mulţi infractori în faţa legii. În funcţie de pregătire, dresajul durează de la trei luni până la şapte luni. Cel mai dificil este cel de urmă.
Dresorul câinelui de urmărire
„Dresajul câinelui de urmărire începe, în general, de la vârsta de minim 9 luni şi constă în parcurgerea mai multor etape. Mă refer la disciplină, prinderea infractorului şi prelucrarea urmei de miros şi diferenţierea mirosurilor. Este un dresaj complex, ce necesită multă