Dincolo de fiţele de cuceritor politic ale lui Baconschi, de farafastâcuri diplomatice, de interese politice, de expunerea lui Băsescu mult prea flash la lumina licuriciului, un adevăr rămâne, incontestabil, după vizita în America: România devine un cap de pod tot mai important în perspectiva politicii de securitate a SUA, în Europa.
Acum, întorşi la bucătăria noastră politică, evident că preşedintele avea nevoie, ca de aer, de acestă deplasare, fie chiar şi sub aspectul unei vizite fără protocol zero, aşa cum sunt cele "de lucru". Nici Băsescu şi nici staff-ul său n-aveau cum să rateze asemenea ocazie - semnarea Acordului privind scutul antirachetă -, spre a se "infiltra" în imediata apropiere a preşedintelui american, la Casa Albă. Diplomaţia autohtonă s-a dovedit până acum neputincioasă în a-i aranja preşedintelui român o vizită oficială sau de stat la Washington. Aşadar, prezenţa acestuia, marţi, în Biroul Oval, pe parcursul unui face to face de 30 de minute cu Obama, este dovada faptului că serviciile fac parte din structuri care au greutatea, persuasiunea şi prietenii lor în State.
Aflasem, încă de luni, că vizita a fost "prelucrată" şi urma să fie finalizată "de Armată şi Maior", în consecinţă, de servicii. Într-un fel sau altul, Băsescu a riscat. Exista inclusiv posbilitatea ca Barack Obama să fie plecat de-acasă, tocmai atunci când, potrivit programului, preşedintele român ar fi fost acolo ca să se întâlnească cu vicepreşedintele SUA, Joe Biden, ceea ce ar fi dus la ratarea întrevederii dintre cei doi şefi de stat. Programul oficial nu făcea nicio referire la primire preşedintelui român de către omologul său american, fapt care explică, din perspectiva administraţiei de la Cotroceni, particularitatea underground a pregătirilor. MAE şi reprezentanţi ai MApN au pus la punct semnarea acordurilor - Scut şi Parteneriatul strategic pentru sec XXI -,