Avuţia netă a românilor a scăzut în 2010 la circa 850 de miliarde de lei (202 miliarde de euro), fiind cu aproximaiv 8% mai mică decât în 2009, potrivit Raportului anual asupra stabilităţii financiare publicat de BNR.
Aceasta înseamnă că într-un singur an românii au "sărăcit" cu 68 de miliarde de lei. Averea românilor a înregistrat nivelul maxim în 2007, când avuţia netă a populaţiei era de aproape 1.200 miliarde de lei (330 miliarde euro). Avuţia netă este dată de suma dintre activele financiare nete (reprezentate de depozitele bancare, investiţiile în acţiuni pe bursă sau plasamentele în fondurile mutuale şi de pensii) şi activele nefinanciare - de exemplu clădiri şi terenuri.
Ca pondere in PIB, averea netă a scăzut de la 290% în 2007, la 165% în 2010.
De ce a scăzut averea românilor
Raportul BNR, ajuns la cea de-a şasea ediţie, explică scăderea averii românilor prin declinul preţurilor la case şi terenuri, acestea reprezentând 70% din averea netă. "Diminuarea în continuare a avuţiei nete a populaţiei (cu circa 8% în anul 2010 faţă de anul 2009) a fost generată de declinul consemnat de preţurile activelor imobiliare, acestea deţinând ponderea majoritară", arată raportul Băncii Centrale.
Gradul mare de îndatorare a populaţiei, care reprezintă una dintre principalele vulnerabilităţi ale sectorului bancar, şi-a temperat ritmul de creştere în anul 2010 şi în primele luni din anul 2011, rămânând însă la un nivel care reclamă monitorizare atentă şi, eventual, măsuri suplimentare de remediere, se arată în raport.
Restricţiile la creditare practicate de bănci şi scăderea cererii sunt factorii care au dus la temperarea îndatorării românilor la bănci.
4,2 milioane de români sunt împrumutaţi la bănci
În iunie 2011, 4,2 milioane de persoane, reprezentând 43 % din populaţia activă, sunt îndatorate la bănci. Raportul arată