Noutatile din acest an scolar pregatesc terenul pentru un nou curriculum la clasele de inceput de ciclu, in anul 2012-2013. Pe langa continuturi insa, scoala trebuie sa reaseze sistemul valoric din Romania - "total pervertit in ultimii 20 de ani" - pe principii ferme si juste, iar Bacalaureatul a fost un prim pas in acest sens, a declarat ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, ministrul a vorbit despre modul in care poate finanta statul universitatile publice si private, despre criteriul "angajabilitatii" in clasificarea universitatilor, dar si despre proiectul celui mai mare laser din lume - ELI-NP de la Magurele.
Rep: Cum se va realiza finantarea universitatilor dupa publicarea clasificarii universitatilor?
Daniel Funeriu: La nivel de finantare sunt doua tipuri de efecte: efecte imediate, incepand din 1 octombrie, reprezentate de alocarea unui plus de locuri de master si doctorat pentru universitatile de cercetare avansata. Alocarea acestor locuri duce la resurse suplimentare pentru master si doctorat catre universitatile capabile sa desfasoare astfel de proiecte. Nu cred ca dvs ca platitor de taxe vreti sa va irositi banii in finantarea unor doctorate in universitati care nu pot sa duca la bun sfarsit cercetarile pe care dvs ca platitor de taxe le-ati finantat.
Citeste si prima parte a interviului cu ministrul Educatiei:INTERVIU (I) Daniel Funeriu: Acesta este momentul adevarului in mediul universitar. Sunt convins ca universitatile vor trece dincolo de discutii de persoane, de mize marunteIn schimb, exista o a doua consecinta a acestei clasificari care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2012, in noul an fiscal. Excelenta trebuie finantata acolo unde ea se afla, de orice tip. O universitate de educatie, de exemplu, care are o misiune diferita de o universitate de cercetare avansata si educatie, poate ave