Şefii din Educaţie s-au pierdut în discursuri şi reforme peste reforme.
Sărăcia în care se zbate educaţia românească îşi arată din nou colţii în capitala Moldovei. Visul unor tineri care şi-au propus să ajungă pe faimosul circuit auto de la Catalunya cu un monopost ca al lui Michael Schumacher s-a spulberat.
15 studenţi de la Facultatea de Mecanică au trudit zi şi noapte la modelul impus de organizatorii competiţiei „Formula Student“, care îşi va desemna câştigătorii pe 27 septembrie. Au făcut chetă şi s-au rugat pe la uşile celor cu bani să adune 20.000 de euro, necesari pentru realizarea monopostului. În zadar. Mai aveau nevoie de 6.000 de euro ca să termine la timp maşina de curse şi să devină primii reprezentanţi ai Iaşiului la acest concurs internaţional, unde participă 15 state ale lumii.
Acum s-au resemnat la gândul că îşi vor încerca din nou norocul anul viitor. Tot cu chetă şi cu sponsori pentru că şefii din Educaţie şi-au luat mâna de pe ei. În schimb, s-au pierdut în discursuri şi reforme peste reforme, care nu schimbă cu nimic realitatea din şcoală românească.
Profesorii au lefuri din ce în ce mai mici, părinţii sunt preocupaţi să facă rost de pâinea pentru ziua de mâine şi nu mai au timp să-şi urmărească odraslele, în timp ce mulţi elevi trec şcoala la rubrica diverse. Culegem roadele mai târziu, la examenele naţionale, cu rezultate care ne transformă într-un popor de analfabeţi.
În tabloul negru al educaţiei româneşti licăreşte însă şi câte o rază de speranţă. Vine de la micuţii care au păşit zilele trecute în clasa I. Unii ne dau lecţii de viaţă, deşi s-au obişnuit de mici cu sărăcia şi lipsurile.
Pentru Ramona Struţ, o copilă de 7 ani din satul ieşean Moreni, prima zi de şcoală a început cu un ghiozdan vechi, un pix şi câteva caiete folosite, toate moştenite de la sora cu un an mai mare. „Vreau să învăţ