Soldul finanţărilor acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN) a scăzut cu 12 miliarde de lei (circa 2,8 mld. euro) în ultimii doi ani şi jumătate, până la 24 miliarde de lei (5,7 mld. euro), deoarece câteva zeci de mii de credite devenite neperformante au fost scoase din bilanţuri, iar vânzările noi au fost practic îngheţate.
IFN-urile au avut afaceri în scădere şi după primele şase luni din acest, dar ritmul de deteriorare a portofoliilor de credit s-a mai temperat, ceea ce a lăsat loc pentru un profit brut de 150 milioane de lei (circa 36 mil. euro) la nivelul întregii pieţe, potrivit datelor BNR.
"Activitatea instituţiilor financiare nebancare s-a menţinut pe un trend de scădere din cauza nivelului scăzut al cererii de credite şi a aversiunii faţă de risc manifestată de către creditori în contextul existenţei în bilanţul acestora a unui volum semnificativ de credite restante", scriu experţii BNR în ultimul raport de stabilitate financiară al instituţiei.
Scăderea finanţărilor acordate de IFN-uri a continuat în contextul în care creditarea bancară a revenit uşor în ultimele luni. Astfel, ponderea împrumuturilor vândute de IFN-uri în totalul creditului neguvernamental a scăzut la 11% la jumătatea acestui an, în condiţiile în care ajunsese aproape la o cincime din total înainte de criză.
Creditele neperformante - care înregistrează întârzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile, fiind trecute în categoria pierdere - au urcat în luna iunie la 18% din totalul finanţărilor, adică peste 4,3 miliarde de lei. IFN-urile au constituit în primul semestru provizioane de 1,55 miliarde de lei (370 mil. euro) pentru acoperirea pierderilor din credite neperformante.
"Diminuarea cheltuielilor cu provizioanele ca efect al aplatizării dinamicii de erodare a calităţii portofoliului de credite poate crea premisele consolidării profitului în p