Piaţa mondială a gazelor neconvenţionale se ridică la 26,66 miliarde de dolari, potrivit unui studiu realizat de compania americană de consultanţă şi cercetare Visiongain. Valoarea pieţei reprezintă echivalentul a 16% din PIB-ul de anul trecut al României, care a fost de 161 de miliarde de dolari.
Primul zăcământ comercial de gaze a fost forat în Statele Unite ale Americii, în 1821, şi a fost vorba despre gaze de şist. Însă de la mijlocul secolului al XIX-lea încolo, producţia acestui tip de resurse a fost sistată, pentru că luase deja amploare exploatarea zăcămintelor convenţionale, mai puţin costisitoare.
Industria gazelor neconvenţionale a cunoscut o amploare fără precedent în ultimii ani în SUA. În 2005, 4% din consumul de gaze al americanilor provenea din aceste zăcăminte, iar acum ponderea lor a crescut la 23%. Citiţi şi Noua eră a gazelor: avem rezerve uriaşe!
Anul trecut, America de Nord era singura regiune cu o producţie comercială de gaze de şist.
Şi lucrurile nu se opresc aici. America de Nord va ajunge peste 10 ani să extragă 78% din totalul la nivel mondial, întrucât tehnica şi expertiza din această zonă sunt deja extrem de avansate, iar rezervele sunt uriaşe, potrivit publicaţiei de profil „Petroleum Insights".
Cine vine puternic din urmă
Însă explorările curente din Europa şi zona Asia-Pacific vor transforma şi aceste regiuni în producători de resurse comerciale la orizontul anilor 2016.
Mai departe, până în 2021 vor simţi creşteri în acest sector China (6,2%), Polonia (6%), Franţa (5,4%), Africa de Sud (5,1%). Statele Unite vor mai creşte puţin în intervalul 2016-2021, cu 5%.