Potrivit unui raport OMS pe 2011, consumul de alcool e o problemă majoră de sănătate publică în toată lumea.
Pe lângă faptul că este o cauză a multor boli, consumul excesiv de alcool provoacă moartea a două milioane şi jumătate de oameni, în fiecare an. 60 de afecţiuni sunt direct legate de consumul de alcool, iar alte 200 au legătură indirectă. Raportul OMS arată că 4% din morţile la nivel planetar au drept cauză consumul excesiv de alcool, mai mult decât SIDA, tuberculoza şi violenţa. Alcoolul e asociat cu multe probleme sociale, inclusiv violenţa, abuzul asupra copiilor şi absenteismul la locul de muncă.
Abuzul de alcool e o mare problemă pentru bărbaţii între 15 şi 59 de ani, provocând răniri, violenţe şi boli cardiovasculare. La nivel global, 6,2% din decesele masculine sunt atribuite alcoolului, comparativ cu 1,1% în rândul femeilor. Bărbaţii au o rată a abstinenţei mult mai mică decât cea a femeilor. Statutul soci-oeconomic scăzut şi nivelul redus de educaţie sunt factori de risc.
Cu toate acestea arată documentul, problema alcoolului a rămas una secundară în politica sanitară a multor ţări. Cele mai îînalte rate ale consumului de alcool se întâlnesc în ţările dezvoltate. În multe ţări europene consumul de alcool e ridicat, la fel şi riscul de boală sau deces.
Consumul de alcool pur la nivel mondial era în 2005 de 6,13 litri la pesoanele peste 15 ani. O mare parte a acestui consum – 28,6%, adică 1,76 litri de persoană era produs ilegal în casă şi vândul pe piaţa neagră.
Episoadele de beţie sunt şi ele o altă problemă de sănătate publică pentru că sunt asociate cu rănirile şi probemele de sănătate. Raportul notează că 11,5% din băutori au episoade de beţie. Raportul OMS mai arată că alcoolul consumă resursele guvernamentale pentru tratamente medicale şi implică anumite costuri financiare şi psihologice în familie.