Foto: Thinkstock Kalev Leetaru, Senior Researcher Scientist la Universitatea Illinois din SUA, a construit un supercomputer, denumit „Nautilus”, care deocamdată are capacitatea de a verifica felul în care evenimente deja întâmplate influenţează evenimentele prezente. În viitorul nu foarte îndepărtat - speră cercetătorul - sistemul computerizat va fi adaptat pentru a lucra în timp real şi a oferi previziuni.
Cercetătorul a introdus în Nautilus milioane de ştiri din mai multe surse: Open Source Center (principalul furnizor public de informaţii străine al Administraţiei americane), BBC Monitoring (care oferă ştiri din întreaga lume) şi alte surse disponibile on-line, monitorizând toate arhivele din 1945 până în prezent. În total, scrie săptămânalul Le Point, citat de Agerpres, Nautilus a analizat din punct de vedere „emoţional” peste o sută de milioane de articole, a stabilit ştirile pozitive şi negative şi a păstrat în memoria sa locurile în care s-au petrecut evenimentele monitorizate. Supercomputerul a cercetat în arhive documente în care apăreau diferite cuvinte-cheie (de exemplu, „îngrozitor”, „oribil”, „bun” etc.) şi a stabilit o reţea de o sută de miliarde de conexiuni între diferitele evenimente petrecute de-a lungul celor peste cinci decenii. Ulterior, a întocmit grafice pentru ţările implicate în „Primăvara arabă” (revoluţiile de anul acesta din lumea arabă) şi „a observat” că în fiecare caz, rezultatele agregate a mii de articole au indicat că, înainte de eveniment, starea opiniei publice era constant negativă, atât în interiorul ţării, cât şi în afara ei.
Leetaru a descoperit că, de exemplu, în luna care a precedat demisia fostului preşedinte egiptean Hosni Mubarak, tonul mass-media era foarte negativ. Acest tip de ton nu a mai fost întâlnit decât de două ori în presa din această ţară - cu ocazia intervenţiei americane în Kuweit în 1991 şi cu