Navele cu un pescaj mai mare de 1,40- 1,60 metri nu pot să treacă de zona Măgurele, acolo unde sunt cotele mici ale Dunării.
UPDATE ORA 10,30 Conducerea Portului Comercial Dr. Tr. Severin susţine că pierderile economice înregistrate din cauza secetei sunt foarte mari.
„Aşteptam să vină şase nave de la Constanţa, iar de aici, trebuiau să plece alte cinci. Înregistrăm pierderi foarte mari. Am fost nevoit să trimit oameni în concediul de odihnă, pentru că nu şi-l luaseră, iar pe restul îi păstrez pentru lucrări de întreţinere. Sunt probleme foarte mari, pentru că nu a mai plouat şi ar trebui să plouă 5-6 zile continuu, pentru ca situaţia să revină la normal”, ne-a precizat Radu Costel, directrorul Portului Comercial Tr. Severin. (Ionela Ancuţa)
Punctul critic pe Dunăre este, în zona Magurele, unde navele cu un pescaj mai mare de 1,40-1,60 nu pot naviga.
Potrivit Căpitaniei Zonale Dr. Tr. Severin, situaţia durează de circa trei zile. În aceste condiţii, 11 nave- încărcate la capacitate mai mare decât prevăd ultimele măsuri întreprinse de autorităţile portuare- sunt nevoite să aştepte în amonte, respectiv în zonele Calafat, Severin şi Orşova.
La intratrea în ţară, debitul Dunării a ajuns, azi-dimineaţă, la 2450 mc/s, peste media multianuală a lunii septembrie (3800 mc/s).
În ultimii doi ani, navigatorii care au fost nevoiţi să traverseze Dunărea prin sectorul Gruia- Gârla Mare- Salcia, dar şi în aval, au avut mari probleme din cauza pragurilor de nisip, apărute ca urmare a scăderii drastice a nivelului Dunării.