Europa şi America suferă de pe urma datoriei suverane acumulate, iar China se erijează în salvatorul lumii. Premierul chinez, Wen Jiabao, oferă Europei şi SUA investiţii noi, dar cere şi ceva în schimb: UE ar trebui să recunoască oficial China drept economie de piaţă, iar Washingtonul să relaxeze restricţiile la export.
China are cele mai mari rezerve valutare din lume şi vrea să profite de această comoară în plină criză financiară mondială. Premierul Wen Jiabao a declarat că ţara sa este pregătită să dea "o mână de ajutor" şi să investească mai mult în statele europene şi în America. "Economia mondială îşi revine încet, dar cresc instabilitatea şi nesiguranţa", a spus şeful Guvernului de la Beijing, la Forumul Economic din Dalian, supranumit "Davos-ul de vară".
În schimb, China cere "paşi curajoşi" din partea Europei în direcţia sa: recunoaşterea statutului de economie de piaţă funcţională în China. Wen Jiabao speră ca acest pas să fie făcut chiar la următorul summit UE-China, ce se va desfăşura în octombrie la Tianjin.
Recunoaşterea ar scăpa China de o acuzaţie de dumping la Organizaţia Mondială a Comerţului, dincolo de caracterul simbolic al acestui gest. Beijingul pune condiţii şi Statelor Unite
China are aşteptări şi de la SUA. Wen Jiabao a cerut o deschidere mai mare a pieţei americane pentru investiţii chineze şi facilitarea exportului de înaltă tehnologie către ţara sa.
Recent, Italia a apelat la China pentru ajutor investiţional în contextul crizei datoriei suverane de peste 120% din PIB cu care se confruntă ţara.
Beijingul anunţase încă din aprilie că doreşte să cumpere titluri de stat de la ţări aflate în dificultate, printre altele Grecia şi Portugalia. Cifre exacte nu sunt cunoscute, dar autorităţile chineze au lăsat de înţeles că ar fi vorba de miliarde de euro.
Rusia s-a arătat dispusă şi ea să