Astazi se implinesc 3 ani de la prabusirea gigantului Lehman&Brothers, unul dintre evenimentele care a precedat criza globala. Esecul guvernelor in gestionarea fenomenului a readus in actualitate tema enuntata de Karl Marx, potrivit careia capitalismul se va autodistruge.
Economistul care a prezis criza din 2008, Nouriel Roubini, avertizeaza ca exista peste 50% sanse sa intram din nou in recesiune, in timp ce capitalismul este la un pas de a se autodistruge. "Exista prea multa datorie a mediului privat si a celui guvernamental. Din datorie nu poti sa iesi decat prin economisire, printr-o crestere economica puternica sau prin metoda periculoasa a inflatiei," spune Roubini.
El mentioneaza ca bancile sunt cele mai mari riscuri pentru economie, pentru ca sunt mai mari si mai greu de salvat. "Am putea avea un Lehman la puterea a 2-a".
Economistul mai afirma ca sistemul capitalist traverseaza o criza pe care Karl Marx a prezis-o cu un secol in urma si care este determinata de transferul de putere si bogatie de la forta de munca la capital, adica de la clasa de mijloc la clasa instarita.
Roubini considera ca raspunsul la aceasta criza se gaseste in stimularea economiei sub forma investitiilor in infrastructura, cresterea taxelor pentru cei bogati, reducerea datoriilor, reglementarea mai stricta a sistemului financiar.
In opinia sa, ar trebui instituite garantii din partea bancilor centrale si desfiintate bancile considerate "prea mari pentru a da faliment".
Si analistul economic roman Daniel Daianu considera ca pietele financiare ar trebui reglementate mai bine.
El nu vede insa in evolutia actuala a lucrurilor un sfarsit al capitalismului. Potrivit lui Daianu, intrebarea este "ce tip de capitalism vom avea".
La randul sau, Liviu Voinea de la Grupul de Economie Aplicata apreciaza ca este