Despăgubirile de sute de mii de euro plătite de asigurători victimelor accidentelor de circulaţie tind să devină normalitate, pe măsură ce românii conştientizează că o simplă poliţă de răspundere civilă auto (RCA) nu acoperă doar daunele produse autoturismelor.
Omniasig, a treia companie din piaţa asigurărilor, a plătit în primul semestru o despăgubire de 2,4 milioane de lei (circa 570.000 de euro) pe o poliţă de răspunde civilă auto. Compania a mai plătit în acelaşi interval alte două despăgubiri de 1,5 şi respectiv 1,1 milioane de lei.
"A crescut şi gradul de penetrare a asigurărilor de răspundere civilă şi procesul de dezvoltare implică o mai bună conştientizare din partea oamenilor a drepturilor pe care le au. Cred că şi instanţele au început să devină mai permisive cu despăgubirile acordate. Avocaţii, la rândul lor, conştientizează mai bine aceste lucruri şi au devenit mai agresivi", comentează Valentin Ţuca, directorul general al brokerului de asigurări AON România.
Şi austriecii de la Uniqa au plătit în intervalul ianuarie-iunie o despăgubire de 492.000 de lei (circa 120.000 de euro) în contul unei poliţe de răspundere civilă auto.
Anul trecut companiile de asigurări au plătit daune nepatrimoniale cu o valoare cumulată de 110 milioane de lei (26 mil. euro), în creştere cu 64% faţă de 2009, acestea reprezentând 7% din totalul despăgubirilor achitate pe segmentul RCA. Doar 4% din despăgubiri au fost pentru vătămări corporale în 2009.
De obicei, românii solicită doar despăgubiri pentru avariile produse autovehiculelor, astfel că în volumul plăţilor pentru daune morale şi vătămări corporale este în continuare foarte mic comparativ cu ţările dezvoltate din Europa de Vest.
Aceste despăgubiri sunt achitate fie în urma unei înţelegeri amiabile între victimă şi compania de asigurări, fie în urma unei hotărâri judecătoreşti în