Toţi partenerii pe care îi avusese Florentina de-a lungul timpului fie erau căsătoriţi cu altcineva, fie alcoolici. În momentul în care s-a decis să meargă la psiholog, avea o relaţie cu un bărbat care era şi însurat, şi alcoolic şi care o folosea pe post de hotel atunci când era dat afară din casă de nevastă.
„În ciuda cercului vicios în care se tot învârtea, femeia îşi dorea o familie normală", spune psihoterapeutul Alina Zevedei.
Alt exemplu: angajamentul faţă de o persoană decedată
Iubirile extraconjugale sau cele pentru o persoană alături de care nu ne simţim împliniţi sunt doar câteva exemple care ilustrează atracţia faţă de oameni indisponibili.
„Un bărbat avea o relaţie de zece ani cu o femeie. Ea voia să facă un MBA în străinătate, el voia o viaţă de familie în România. S-au despărţit, el a cunoscut pe altcineva şi în trei luni s-au căsătorit. Un alt cuplu căsătorit de zece ani s-a despărţit după numeroase certuri. El îşi dorea copii, ea nu. Ea s-a mutat de acasă, el a cunoscut o altă femeie care a rămas gravidă în scurt timp. Deşi îşi doreau lucruri fundamental diferite, au renunţat foarte greu unul la celălalt", povesteşte Alina Zevedei.
Lista iubirilor chinuite este mult mai lungă. „Iubirile faţă de persoanele de acelaşi sex în situaţia în care unul dintre parteneri este căsătorit, soţi cares-au separat şi imaginea pe care o afişează în public este încă una de cuplu, sau angajamentul faţă de o persoană care nu mai trăieşte sunt printre cele mai dureroase manifestări ale iubirii pe care le-am întâlnit în cabinet", spune Gyorgy Gaspar, psiholog la Institutul Român de Psihoterapie Integrativă.
Mamele foarte critice sabotează fericirea băieţilor
Uşor de prins în capcana iubirilor interzise sunt, de regulă, persoanele extrem de romantice, cele care nu au curajul de a-şi asuma un eşec amoros, persoanele care se simt mult