Redau mai jos protestul legat de proiectullegii privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice. Ce face Igaş e meschin. Pentru că persistă ideea ia că pui poriecte de lege pentru ca apoi să vezi dacă se agită cineva. În cel mai rău caz, mai negociezi. De exemplu, pui un proiect de dictatură şi după scandal poate-ţi rămîne de o republică prezidenţială. Mă duc la 14 la o întîlnire făcută de Agenţia de Monitorizare a Presei. Revin dacă se spune ceva în plus. Pînă atunci, nu cumva să deranjaţi pe cineva.
A, şi nu uitaţi să citiţi articolul foarte bun al Victoriei Stoiciu pe această temă. Declarație de protest
cu referire la proiectul
Legii privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice,
publicat pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor, în vederea dezbaterii publice până
pe 19 septembrie
Mascată sub aparenţa unui act normativ cu caracter tehnic, menit a specifica mai exact modul de desfăşurare a adunărilor publice, această lege, aflată actualmente în stadiu de proiect, reprezintă, în fapt, o tentativă de a reduce drastic aria de eficienţă reală a unor drepturi cetăţeneşti fundamentale, în primul rând a libertăţilor de asociere şi exprimare.
Considerăm că nu întâmplător a dispărut, din actualul proiect legislativ, precizarea, în opinia noastră fundamentală, din articolul 1 al ‚vechii’ legii, 60/1991 (încă în vigoare), privitoare la adunările publice:
„Libertatea cetăţenilor de a-şi exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstraţii, manifestaţii, procesiuni și orice alte întruniri şi de a participa la acestea este garantată prin lege”.
Este evident că principala raţiune a ‚vechii’ legi era protejarea/asigurarea exercitării în cele mai bune condiţii a dreptului inalienabil la exprimare publică şi protest colectiv al cetăţenilor. Prin c