Prin amplasarea scutului american antirachetă România şi-a asigurat o securitate deplină a teritoriului şi a economiei.
Documentele privind amplasarea scutului american au fost semnate marţi seară la Washington de miniştrii de externe ai României şi SUA, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu care, în prealabil, au fost adoptate împreună cu omologul său Barack Obama "Declaraţia privind parteneriatul strategic pentru secolul XXI" care evocă strângerea cooperării dincolo de sectorul militar - schimburi comerciale, investiţii, securitate energetică.
Oficialii români cred că după ziua de marţi, cooperarea economică cu SUA - care are investiţii directe în România de doar 1 mld. dolari - se va intensifica.
NATO a salutat semnarea documentelor privind scutul antirachetă ca pe un eveniment care va spori securitatea continentului european şi a SUA, în vreme ce preşedintele român a subliniat că niciodată în istoria României nivelul securităţii ţării nu a fost mai mare.
Acest lucru ar putea aduce cu el şi sporirea investiţiilor având în vedere că, după 2002, într-o conjunctură favorabilă şi favoriazată şi de invitaţia de a adera la NATO, investiţiile străine în România au explodat.
Economistul Liviu Voinea crede că amplasarea scutului ar putea compensa riscul mare de ţară al României mai ales din punctul de vedere al companiilor americane. "Este foarte bine să avem relaţii foarte bune cu Statele Unite, mai ales că relaţiile economice sunt sub potenţial. Amplasarea scutului arată că suntem trataţi cu seriozitate şi acest lucru poate compensa riscul mare de ţară al României mai ales pentru companiile americane care ar putea decide să vină aici".
Prin amplasarea scutului american antirachetă România şi-a asigurat o securitate deplină a teritoriului şi a economiei.
Documentele privind amplasarea scutului americ