Falimentul Lehman Brothers a bulversat lumea financiara exact in urma cu trei ani, dar panica s-a reflectat atunci in mare parte pe Bursa de la Bucuresti. La acel moment, economistii si autoritatile din Romania traiau inca un vis frumos in toamna lui 2008. Visul avea sa se sfarseasca tragic in 2009.
Va mai aduceti aminte anul 2008? A fost un an bun pentru economia Romaniei si plin de sperante pentru politicieni si economisti deopotriva, in contextul in care am avut o crestere economica de peste 7%.
In acelasi timp, pietele financiare erau lovite in plin de furtuna, iar data de 15 septembrie avea sa ramana in istorie, din cauza falimentului bancii de investitii Lehman Brothers.
In pofida turbulentelor de pe bursele internationale, dar si a panicii din piata de capital locala, nu era nimeni care sa prevada dusul rece la care avea sa fie supusa economia Romaniei in 2009.
Potrivit ministrului de Finante din acea perioada, Varujan Vosganian, “nimeni nu si-ar fi imaginat ca in 2009 vom avea recesiune”, iar prognozele legate de o “aterizare dura” a economiei, de care s-a inceput sa se discute din octombrie, vizau de fapt o incetinire a cresterii de la 7-8%, la circa 4%.
In toamna lui 2008, Comisia Nationala de Prognoza (CNP) estima un avans al PIB-ului de 6% in 2009. In acelasi timp, Comisia Europeana recunostea ca economia Romaniei este supraincalzita, dar nu lua in calcul o aterizare brutala, ci doar o incetinire a ritmului pana la 4,75% in 2009 si 5% in 2010.
Si economistii din piata locala erau de parere ca performanta din 2008 nu se va repeta, dar au fost putini cei care au schitat si un scenariu mai pesimit, de intrare in recesiune.
Economistul sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc, vorbea in toamna lui 2008 despre probabilitatea destul de mare a unei aterizari dure, dar recunoaste ca 2009 a fost totusi mai rau decat se a